Koudgewalst en warmgewalst

Wat is het verschil tussen koudgewalst staal en warmgewalst staal?

Staal is een materiaal wat op twee verschillende manieren gemaakt kan worden. Er kan getrokken of gevormd worden waarbij er geen hitte wordt gebruikt, dit noemen we koudgewalst en er kan een heet stuk metaal warm gewalst worden om zo de gewenste vorm te krijgen die men wil, zoals de naam al aangeeft noemen we dit warmgewalst.

Wat is koudgewalst?

Koudgewalst staal is staal dat heel snel in de goede vorm wordt gedrukt of getrokken. Je ziet dan een zichtbare naad omdat er twee delen tegen elkaar zijn gewalst, vervormd en verbonden. Dit is een iets goedkopere manier van vormen en deze manier vergt ook minder energie.

Wat is warmgewalst?

Het grootste gedeelte van staal wordt gemaakt door het vervormen van heet staal onder een grote druk van persen en walsen, dit kost wel weer meer energie, het grote voordeel is dat de gewenste staal / profiel in de juiste vorm wordt gemaakt zonder dat er naden zijn. Waardoor dit uit één stuk metaal wordt gemaakt en daar hebben de meeste mensen de voorkeur voor, omdat er geen naden zijn en hierdoor ook sterker is.

Wanneer we praten over standaard constructie materiaal is bijna altijd gemaakt van warmgewalst staal. Door enorme hitte wordt het staal vervormd, het staal wordt daardoor elastisch (tot een bepaald plafon). Dit betekend dat het metaal kan vervormen tot de vloeispanning en ook weer kan terug keren in de oorspronkelijke vorm, als het verder wordt belast dan zal de vervorming permanent optreden, nog niet zover dat het staal gaat breken. Hier is een naam voor bedacht het insnoereffect. Stel je wilt het materiaal wel breken, dan kan je de spanning op het metaal verder laten op lopen. Dit is dus een heel ander proces dan met koud gevormd staal.

Veiligheid

Voorbeeld: Veel goede kwaliteit bouten kunnen ook gemaakt zijn van koudgewalst staal, hierbij treedt er geen waarschuwing op bij overbelasting. Je merkt dus niet dat er iets mis is met de constructie als het van koud gewalst staal gemaakt is tot het helaas te laat is, dit is dan ook de beste reden om uit veiligheidsoverwegingen warmgewalst staal te kiezen. De keus voor een type materiaal moet altijd vooraf goed zijn vastgelegd, want dit bepaald de mate van de sterkte van de doorsnede, wanneer niet de juiste staal kwaliteit wordt gebruikt kan een constructie te zwak zijn en dan voldoet het niet meer aan de juiste kwaliteits norm.

Wanneer u nog vragen heeft over koud of warm gewalst staal, dan staat ons team van experts voor uw klaar. U kunt ons bereiken via mail, telefoon of ons contactformulier. Ook is er op onze Website veel meer informatie te vinden over de kwaliteit van Staal, bijvoorbeeld ISO 9001 en het 3.1 certificaat.

 

Koudgewalst en warmgewalst

Wat kunnen we voor u betekenen?

Heeft u een unieke industriële uitdaging? Of een eerste idee dat verder uitgewerkt en uitgedacht moet worden? De Smidse helpt u graag verder. Neem direct contact met ons op of vul ons contactformulier in.

026 - 4426739 info@desmidse-metaal.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.