Afbramen en ontbramen

Afbramen van Metaal

Wat is nu eigenlijk het afbramen van metaal? Het afbramen of ontbramen of kanten breken er zijn diverse namen voor dit proces. Wanneer metaal wordt gesneden ontstaat er een scherpe rand, deze rand kan heel scherp zijn en ziet er niet mooi uit. Als metaal koud bewerkt wordt kunnen er sneller bramen ontstaan, dit kan ontstaan door zagen, snijden, ponzen of stansen. Een braam kun je omschrijven als een klein opstaand randje of puntje altijd aan de zaag of snij kant van het materiaal. Afbramen zie je veel in de nabewerking van werktuigbouwkunde. Hoe groot een braam is, hangt af van het soort materiaal, hoe groot een het materiaal is en de vorm van het materiaal.

Ontbramen of afbramen

Omdat een braam nogal scherp kan zijn is het belangrijk om metaal te ontbramen, de randen van metalen platen netjes af te werken, niet alleen voor de veiligheid maar ook voor de functionaliteit en esthetiek. Wanneer een product daarna nog gecoat moet worden is het ook heel belangrijk om de randen goed te ontbramen. Bramen kunnen verwijderd worden door een metaalvijl, schuurpapier en eventueel een schuurband, dan gaat het wel om het weghalen van kleine bramen. Wanneer er een grote braam ontstaat die stevig aan een werkstuk / product vast zit dan halen we het machinaal weg.  We gebruiken dan elektrische slijpmachines of we gebruiken een haakse slijper. Bramen kunnen ook chemisch verwijderd worden, doormiddel van elektro chemische machine. Hierbij lossen de bramen op in het elektrolyt door het gebruik van elektrische stroom, dan ontstaat er een hele gladde oppervlakte. Ontbramen kan bij staal, aluminium, koper en messing.  Het is wel een extra handeling en het is bij de Smidse een optionele nabewerking wat wij uitvoeren aan de hand van de vraag van de klant. Beide zijden van een plaat kan ontbraamd worden, enkelzijdig is ook een optie.

Wij zetten voor u de voordelen van ontbramen nog even op een rijtje:

Veiligheid

Wanneer een braam niet wordt weggehaald kan dit een diepe snee veroorzaken bij iedereen die in aanraking komt met het metaal wat niet ontbraamt is. Afbramen zorgt ervoor dat een oppervlakte glad is en waardoor het risico op letsel verminderd.

Glad product

Esthetisch moet een product ook voldoen, wanneer er allemaal bramen aan een plaat zitten dan ziet dat er niet aantrekkelijk uit, het geeft het product geen professionele uitstraling en dat is wel wat wij willen. Een glad product heeft nu eenmaal een visuele aantrekkingskracht en afbramen is daar het belangrijkste proces voor.

Levensduur verlengend

Ruwe onafgewerkte producten hebben meer te lijden onder slijtage dan gladde afgewerkte producten. Afbramen zorgt ervoor dat gereedschappen, metaal of andere producten een langere levensduur hebben.

Beter te monteren

Onderdelen met bramen en scherpe randen kunnen vaak veel moeilijker te monteren zijn, Afbramen kan de functionaliteit van de montage verbeteren.

Mocht u meer willen weten over het afbramen van Metalen, dan kunt u ons bellen of mailen, ons vakkundig team staat u graag te woord en helpt u graag verder.

 

Afbramen

Wat kunnen we voor u betekenen?

Heeft u een unieke industriële uitdaging? Of een eerste idee dat verder uitgewerkt en uitgedacht moet worden? De Smidse helpt u graag verder. Neem direct contact met ons op of vul ons contactformulier in.

026 - 4426739 info@desmidse-metaal.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.